Křečové žíly a žilní nedostatečnost

10.02.2024 14:36

Chronická žilní insuficience je stav, kdy vaše žíly nejsou schopny efektivně pumpovat odkysličenou krev zpět k srdci z nohou. To může být způsobeno několika faktory, ale jedním z hlavních je insuficience žilních chlopní. Tyto chlopně mají za úkol zabránit zpětnému toku krve dolů k nohám pod vlivem gravitace. Když chlopně nefungují správně, krev se může hromadit v nohách, což vede k řadě problémů.

 

Mezi příznaky patří otoky nohou, pocit těžkých nohou, únava, bolesti, křečové žíly, změny barvy kůže a vředy na nohách. Tyto příznaky se zhoršují po dlouhém stání nebo sezení a mohou se zlepšit, pokud nohy zvednete.

 

V žilách se nachází odkysličená krev, která má tendenci odebírat kyslík okolním tkáním, včetně svalů a kůže. To může vést ke křečím v svalstvu a k poškození kůže a podkožní tkáně, což zvyšuje riziko tvorby bércových vředů. Tyto vředy jsou nejen bolestivé, ale také se špatně hojí a mohou vést k dalším komplikacím.

 

Léčba chronické žilní insuficience zahrnuje kompresní terapii, která je základním kamenem léčby. Nošení kompresních punčoch nebo použití bandáží pomáhá stlačit žíly v nohou, podporuje lepší tok krve směrem k srdci a snižuje otoky. Kompresní terapie také pomáhá zpomalit odebírání kyslíku odkysličenou krví okolním tkáním, čímž pomáhá snižovat riziko křečí a poškození kůže.

 

Pohyb je klíčový pro posílení svalů na nohou, které pak pomáhají pohybovat krví skrze žíly zpět k srdci. Je důležité se vyhnout dlouhodobému stání nebo sezení bez pohybu a pravidelně si dávat pauzy na procházku nebo na zvednutí nohou.

 

V některých případech může být nutná lékařská intervence, jako je skleroterapie, laserová terapie nebo chirurgický zákrok, aby se odstranily poškozené žíly nebo se zlepšila funkce žilních chlopní.

 

Zkombinováním kompresní terapie, pravidelného pohybu a případných lékařských zákroků můžete významně zlepšit příznaky chronické žilní insuficience, snížit riziko komplikací a zlepšit kvalitu svého života.

Správné naložení kompresního obvazu na dolní končetinu při chronické žilní insuficience je klíčové pro efektivní léčbu a prevenci dalšího poškození. Postup je následující:

 

1. Příprava: Před naložením obvazu je důležité, aby pacient ležel s nohama mírně zvednutými nad úrovní srdce po dobu přibližně 15 minut. Tím se zajistí, že žíly na dolní končetině se vyprázdní od odkysličené krve a otoky poklesnou. To usnadňuje následné naložení obvazu a zvyšuje jeho efektivitu.

 

2. Výběr materiálu: Ujistěte se, že máte správný typ kompresního obvazu. Existují různé typy a stupně komprese, které mohou být doporučeny lékařem nebo specialistou na kompresní terapii v závislosti na specifických potřebách pacienta.

 

3. Začátek obvazování: Začněte obvazování u nohy, konkrétně na úrovni prstů. Je důležité obvaz nezačínat příliš vysoko, protože cílem je podpořit tok krve směrem k srdci.

 

4. Technika obvazování: Obvaz by měl být aplikován spirálovitě směrem nahoru, přičemž každá nová vrstva překrývá předchozí asi o polovinu šířky obvazu. Důležité je udržet konstantní míru napětí obvazu, aby byla zajištěna efektivní komprese. Obvaz by neměl být příliš těsný, aby nedošlo k omezení krevního oběhu, ani příliš volný, aby nedošlo ke snížení jeho účinnosti.

 

5. Kontrola prstů: Pravidelně kontrolujte prsty na noze, aby zůstaly teplé a normálně zabarvené. Jakákoli změna barvy nebo pocitu může signalizovat přílišnou kompresi.

 

6. Konec obvazování: Obvaz by měl končit pod kolenem nebo dle pokynů lékaře může pokračovat až nad koleno. Záleží na konkrétních potřebách pacienta a rozsahu jeho žilní insuficience.

 

7. Podpora pohybu: Pravidelnému se pohybujte a choďte, což pomáhá aktivovat svalovou pumpu v nohou a podporuje tak krevní oběh.

 

Správné naložení kompresního obvazu a pravidelná péče jsou základními kameny úspěšné léčby chronické žilní insuficience, které pomáhají zlepšit krevní oběh, snížit otoky a předcházet komplikacím, jako jsou bércové vředy.